Followers

Khamis, November 12, 2009

Selamat Tinggal UKM

Alhamdulilah...akhirnya habis jugak exam utk sem ni... Esok (kamis) saya balik kampung.. cuti sem utk sebulan..tp bulan 12 ni kena mai sini semula sbb nk submit draft tesis kt penyelia.. adoiyai.. nk buat mcm mane.. ikut aje perintah dia.. huhu..


kita jumpa lagi utk sem depan k.. kalo ada masa, mgkn dptla update blog ni..

Selamat bercuti....Assalamualaikum...

Ahad, November 08, 2009

Alhamdulilah

Alhamdulilah hari ni rezeki sy dapat makan lagi untuk meneruskan kehidupan sebagai seorang hamba Allah yang adakalanya selalu lalai dalam menempuhi kehidupan di kampus ni...rezeki utk keluarga pun alhamdulilah masih di tahap berkemampuan...alhamdulilah..alhamdulilah..alhamdulilah...Allah masih redha atas penat lelah ayah utk mencari rezeki yang halal bagi kami sekeluarga...moga2 rezeki kami sentiasa diberkati Allah..amiiinn..


Impian Saya:

> Nak tunaikan hasrat mak ayah utk lihat sy berada di pentas DECTAR menerima segulung ijazah buat pertama kalinya dalam hidup mereka.

> Nak senangkan kehidupan keluarga saya setelah mendapat pekerjaan tetap. impian nak beli rumah sendiri sebagai harta sy di masa akan datang di samping rumah itu juga utk keluarga sy. kami dah puas mendiami rumah sewa, kali ni biar sy belikn rumah yang selesa buat keluarga sy..Bantu ringankan beban ayah mem____ h_____g.. manusia tak lari dari buat kesilapan dan tidak harus bagi kita utk menyimpan dendam, perasaan sakit hati, iri hati dan dengki-mendengki..na'uzubillah..itulah pesan mak dan ayah...keep it in my mind n my heart..

> Nak kumpul duit sendiri utk mendirikan rumahtangga suatu hari nanti..taknak bebankan mak ayah..biar kami yang nak kawin ni yang perlu mengeluarkan duit..maklumlah anak sulong...duit simpanan ayah tu biarlah utk kegunaan mereka berdua sahaja.

> Nak bina rumahtangga yang bahagia di samping suami soleh yang mampu utk mendidik diri sy menjadi muslimah yang sejati...(menjadi lebih baik dari skrg)...

> Nak amek master dalam bidang kaunseling ..itupun bukan dalam masa yang terdekat..tunggu kehidupan mak ayah dan adik2 sy menjadi lebih stabil, anak2 dah besar, dan duit yang mencukupi utk perbelanjaan anak2 ketika sy mengambil master bersama suami nnti..untung2 dapat jadi guru kaunseling kat sekolah suatu hari nnti..hehe..amiiinn..

setakat itu lah impian yg sy simpan selama ini...mgkn ada lg impian yg tak disebut di sini tp biarlah masa yang menentukn...Allah jua yang mengetahui hasrat di hati...



Nnti kita sambung lagi ye..Assalamualaikum..

Sabtu, November 07, 2009

Bola Lawan Buku, Sape Menang? Ehehe

Tika orang lain layan bola, kita pulak layan kitabola (kitabla)..hee..petang tadi
saya ternampak sebuah kereta proton saga....siap letak bendera sekali depan kereta...memang semangat bola...ehehe..saya pulak asyik layan gambar-gambar dan blog2 kek aje sejak semalam...
suke sgt tgk kek2 ni...sempena Bola vs Buku, meh kita tgk kek yang dibuat sempena perlawanan ni k..hee...ada2 aja saya ini..


kek buku




MELAWAN






kek bola...ehehe..


Tak suka!!


EEeeeeeeii..tak suka! tak suka! tak Suka!! tensyeeen! nyampah2!! nape la perasaan boleh jadi menyampah ni? eeii..tak suka la bile benda jadi mcm ni...leh jadi tensyen...eiii..tak sabar nk habis! tak sabar nk jadi orang bekerja...bila dah bekerja nnti fikiran jadi makin matang...orang dah tak boleh nk sabotaj fikiran kita...kita pun boleh tingkatkan lagi motivate diri bila berhadapan dgn mcm2 masalah yang berkaintan dan masalah yang tidak berkaitan...Ya Allah, bukakanlah pintu hati...tabahkanlah hati...jauhkan dari sifat hasad dengki...
Amiiin..


hee..semua ni takde kaitan ngan sape2 ye kawan2...semua ni di tiada kaitan dgn kehidupan saya di UKM ni...Only Allah Know that,right?

Nnti kita sambung lagi ye..Assalamualaikum...

Jumaat, November 06, 2009

Kek Coklat & Abg Comel





hee...saya baru je habis baca satu cerpen ni..mmg sweet sgt2 la cerpen ni...tajuknya 'cinta semanis kek coklat'...mmm..sedapnya kek coklat...feveret saya juga..kikiki...tersenyum sepoi bahasa saya sorang2 sambil baca cerpen ni....hihihi...

saya nk kongsi dgn kawan2 cite tu kt cni tp mmg mustahil...copyright controlled..hee..kita kena hormat hakcipta orang...so, bagi kawan2 yang suka dan mmg minat membaca cerpen @ novel, klik sini utk baca cerpen yang saya maksudkan tadi..hee..


selamat membaca & terhibur!




waaahhh..terliurnya tgk kek2 coklat ni...ahai...



Nnti kita sambung lagi ye..Assalamualaikum...

Tunggu Si Dia

Alhamdulilah dah lepas lagi satu paper...mmg sgt pening nk jwb soalan rasm td...ada soalan yang keliru, ada soalan yang confident, ada soalan yang tak confident...senang kata, semua soalan dpt jawab tp tak pasti 100% betul ke tidak...mustahil 100%....haha...lepas ni nak tunggu si dia pulak...amboi saja nk wat surprise kat orang...kikikii..si dia yang dimaksudkan tu ialah paper Qiraat, iaitu paper terakhir bagi saya utk sem ini...pas tu pakat nak balik kampung pulak dah...orang lain sibuk siapkan tesis, saya pulak meronta-ronta nak balik kampung cepat2....hihihi...

Nnti kita sambung lagi ye..Assalamualaikum...

Khamis, November 05, 2009

Perasaan Saya Di Kala Ini

huhuhu...nape cedih sangat ni..huhuhu =( huuaaaaaaaaaa.....='(

begini la nasib diriku yg malang oh Tuhan, kata kucing ni..


ish...ish...malangnya nasib sy hari ni...huaaa...

kucing hepi pun jadi tak hepi...huhuhuuhu



nak nangis ke taknak...nak nangis ke taknak...


awk marah kite ke...emmmm...

tolongla bagi saya makanan...ish...ish...

awk dah buat saya sediiiih...huhuhu....
Hahaha...saje je buat gimik mcm ni...

Adoiyai Lawaknya

Berape hari yang lepas, satu temuduge kenaikan pangkat telah dibuat oleh salah sebuah anak syarikat TNB. Biaselah kan kalau nak naik pangkat mestilah duduk ujian bertulis dan lepas tu barulah ujian bercakap pulak (temuduga lah tu) test suarelah pulak. Dan dalam ramai-ramai yang terpilih tu ade tige kawan kite dari
terengganu telah dipilih untuk di temuduge.

Kebetulan pulak tige kawan kite ni adalah peserte ketige yang pertame. Ape lagi berdebar-debarlah depa
orang ni. Kawan yang nombor satu mule la merungut. (bace ayat seterusnya kene ikut loghat terengganu!)

"Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi doh bale baru sapa pulok". Sampuk pulak kawan yang kedue,
"Mapuh kite kalu lagu ni. Aku doh kecut perut ni ."

Dan bersuare la pulak kawan yang ketige dengan berlagak macho seraye berkate "Mu nok takut bende
gok awang eh. Kalu die tanye, mu jawap je la. Kalu mu tak tahu, mu bahang gi la jawap bende pun .
Janji mu jawap. Doh hok mu due ekor ni takut sangat bak pe. Bukang nye tukang interbiuw tu nok
makang mu".

"Cee mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh control macho lagi". Tibe mase yang ditunggu-tunggu,
make name kawang kite yang pertame ni pun dipanggil. Dalam 15 minit kemudian, kawang yang
pertame ni pun keluarlah. Ape lagi macam kera kene belacan la kawan nombor due ni dok tanye ape
soalan yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.

"Eh awang menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi". Kawan nombor satu tadi pun jawap,
"Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak dok bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak
die tanye, Pengerusi TNB yang baru siape name. Aku pung jawap lah Datuk Jamaluddin Jarjis".

Kawan nombor due pulak menyampuk "Ah sudoh aku tok reti nok sebuk name tu.Guane nih awang.
Aku rase nok terkecing doh ni. Ah aku tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku
nok jawak."

Pastu sampuk le pulak kawang nombor tige yang berlagak pandai ni, "Bak pe yang mu jadi bodo
sangat nih. Jangan tulih kat tangang, nanti tukang interbiuw tu nampok mu tulih situ. Mu tulih kat
getoh spenda (seluar dalam la tu) mu tu. Kalu die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat
la gatal kat perut. Pas tu mu kerling la sikit name Pengerusi TNB".

Ape lagi kawang nombor due suke la dengar idea bernas kawan die tu.Tapi die tak tak tahu yang
kawang die nombor tige tu pun panik gak, sebab die pun tak tahu nak sebut macam mane.

Name kawan nombor due pun dipanggil. Dalam 20 minit kawan nombor due tak keluar-keluar lagi.
Kawan yang nombor tige dah panik kenape kawan die tu tak keluar keluar lagi. 5 minit kemudian
keluar la kawan nombor due ni dengan muke tersenyum. Kawan no. 3 pun tanye la, ape soalan
yang keluar, jawap la kawan no 2 ni, Susoh jugok soalang die tapi soalang Pengerusi TNB tu aku
buleh jawap, aku sempat selok spenda aku. Tukang interbiuw tok nampok aku selok tadi."

Aku pung sebenor nye tok tahu jugok nok sebut name Pengerusi TNB tu." Jawap lah kawang no 2 tadi."
Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang aku buat nih"

Kawan no 3 pulak jawap," Aku nok tulih macam mane aku tok pakai spenda".
Ape lagi kelam kabut le kawan kite.

Tibe-tibe kawan no 1 yang dari tadi berdiam diri tadi bagi idea. "Ape bende yang susoh sangat ni.
Awang, mu beri je spenda mu kat die kejap." Ape lagi bergegas la kawang-kawang ni pegi toilet
untuk berpindah seluar dalam. Tak lame lepas tu name kawan no 3 ni pun di panggil. Dengan semangat berkobar-kobar dan rase confident yang amat sangat kawan kite ni masuk dalam bilk interbiuw tu.

Dalam 10 minit kawan nombor 3 ni keluar sambil tergaru-garu kepale dengan muke kepelikkan.
Kawan-kawan die yang luar ni tanye la kenape keluar awal sangat. Die menjawap, mase die jawap
ahli panel tanye Name Pengerusi TNB, lepas tu die jawap la. Tak pasal-pasal semue ahli panel tergelak-gelak sampaikan ade yang mengalir-alir air mate tak tahan sangat. Pastu kawan-kawan ni tanye la, mase ahli
panel ni tanye Name Pengerusi TNB tu, ape mu jawap.Dengan confident die bagitahu dengan kuat
dan lantang " Datuk Calvin Klien".

Rupe-rupenye mase kawan-kawan ni berpindah seluar dalam tadi, kawan yang sorang ni dah terpakai
terbalik rupenye yang belakang ke depan, yang depan ke belakang. Name Pengerusi TNB yang baru tu kat belakang, name jename spenda tu pulak kat depan.

Apalagi tergelak besarlah kawan-kawan yang due orang lagi tu. Sebagai pengajaran untuk anda semue
jangan la cube menipu mase interbiuw nanti.Tak berkat .

Rabu, November 04, 2009

Cerita Lawak : Kisah Suami Isteri di Bulan Puasa







kata si ibu: mase berbuka semalam elok ko sihat ye din..
tup..tup..
nk bersahur ko mati ye din..sian..
kata si adik: ish...ish..(sedih)..dah sampai hukum (ajal)..

ingatkan dah meninggal...

rupanye..























kata si ibu: hah! bangun pun makan sahur..hahaha..
kata din: yela! yela! aku bngun la ni..

haa....yg kat bawah ni baru kisah suami isteri...keh2..

Ada sepasang suami isteri, baru je berkahwin, menjalani puasa
first time as a couple. Hendak dijadikan cite, mereka ni pun
bergaduh ntah pasal apa.


Si suami pun ngan merajuk nya bagi cold shoulder
kat si isteri ngan tidak mau becakap dengan
bininya. Jadi malam harinya ia pun menulis
note untuk si isteri: "Sahur nanti bangunkan abang"
dan di simpan dekat dengan tempat tidur isterinya.


Apabila si laki ni bangun, hari sudah pun siang
dan dia mendapati ada sekeping nota dengan
tulisan bini dia: "Bang, bangun bang, makan sahur."
Kuang kuang kuang~








Selasa, November 03, 2009

Dollah Loves Joyah

salam...kikikii...kenapa saya gelak eh? haha...sebenarnya saya baru je baca satu cerpen yang bertajuk seperti di atas...name dollah pulak tu...kikikii...bagi saya, cerpen ni boleh tahan kelakar jugaklah...saya nak share citer ni dengan kawan2...saya nk copy paste citer tu kat sini mgkn boleh. tp kesian pulak pada penulis yg dah bertungkus lumus nak fikir nk buat cerpen ni....saya pn try jugakla copy, tp tak boleh copy...mcm tau2 je..kikiki...ok la..kalau kawan2 nk baca cerpen tu sila klik di sini k..selamat membaca..

Dollah...kikikikikiiiiiiiii...


Nnti kita sambung lagi ye..Assalamualaikum! hihihihihi...

Isnin, November 02, 2009

Kisah Malam Ini

malam ni takde program ape2 yg seronok nk dibuat...cuma just nk rehat2kn cket otak ni sambil layan blog..alhmdulilah 2nd paper utk hari ni dah lepas...takde mslh sgt nk menjawab soalan tarannum td berbanding dgn paper 1st sblm ni...ape yg pasti, sy tak mengharapkan ape2 skor la kali ni...impian tu nk target dekan sem ni..tp dgn tesis yg berstatus TL tu,possible ke sy bleh dpt dekan? dgn paper usul fiqh yg tak brape nk yakin...insyallah ada rezki...amiin..adoiyai, pening sgt kepala hari ni...tak tahan dgn tension kot..hee...haa..ape kate cari artikel atau cerpen lawak yg pendek2? hee...jom kita cari..



Satu hari seorang atok sedang berbual dengan cucunya di laman rumah. Atok pn bertanya kepada cucunya. "Kenapa kau tak seperti kawan sebaya kau?" Tanya seorang atuk yang menegur cucunya yang tak cemerlang dalam peperiksaan.

Atuk: Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi apa???" (Atok marah tahap tertinggi)

Cucu: Atok asyik bandingkan cu dengan kengkawan yang lain je. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain."

Atuk: "Tak sama apanyerr???"

Cucu: "Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?"

Atuk: "AsBestOSSs punya cucu*!%$^^%$& ...


Kikiki...lawak ke tak lawak citer ni? hee...ape yg penting, sekurang2nyer citer ni dapatla kurang kan tension..

nnti kita akan sambung lagi ye...assalamualaikum!!

Ittadakimaaaaas!

pagi ni exam kul 8.30 utk subjek tarannum al-Quran...hrp dapat jawab semua soalan dgn mudah cket...amiiinn...pagi ni sebelum exam saya makan roti dan minum susu...hihii...isi perut, biat perut tak berbunyi time exam mcm sem2 lepas...malunye perut bunyi2 dalam dewan peperiksaan..nnti org fkir saya buang angin, pdhal perut sy berbunyi lapar...huhu..

selamat menjawab 2nd paper my friend...
najah dlm genggakan..amin....hee..
nnti kita sambung lg ye...assalamualaikum!

Ahad, November 01, 2009

Apa Khabar Keluarga saya sekarang?


usul fiqh da lepas daaa...


Hari ni baru ada semangat nk update blog n buat entry baru...sy tak pandai mengarang, tapi bab2 mengarut mmg pandai..hihihi...apa program sy hari ni? study taranum utk exam esok pagi..agak risau juga sbb nota yg ada ni mcm tak ckup utk study, tp ini je la yg ada..harap2 soalan exam tak berapa susah..amiin..kalau doa minta diubah soalan pn mmg takkan diubah sbb mustahil..haha..gelak sorang2..

semalam baru habis download movie kegemaran adik bongsu saya, ida..budak kecik ni (kecik ke?) suka sgt dgn movie naruto...tp sbb dia budak2, saya downloadkn jugakla..bukannya org lain pun..adik saya jugak..bakal adik ipar si dia..kikikii...bila saya bgtau dia yg saya dh siap download cerita tu, mak ai, hepi nya dia...ape laa yg best sgt cerita naruto ni dik? alahai,,budak2la katakan..

apa khabar adik saya yg no 2 tu? alhmdulilah dia sihat walafiat..cuma mggu depan dia da mula exam..bulan 12 nnti barula dia balik rumah...dah berapa bulan ye kakngah tak balik? haa..sejak lepas cuti raya dia dah takde balik rumah dah..kcian tak? emm..not bad la..hehe..saya ni pulak asyik balik kampung aje..takpela ek..selagi ada kelapangan utk jenguk mak ayah kat kampung, selagi itu aku tetap nak balik kampung! saya anak sulong, perempuan pulak tu...mak ayah saya pulak takde anak lelaki...so mestila mak ayahku rase mcm takde seri je kalau anak2 dia jarang2 balik...

apa khabar ayah saya pulak? alhmdulilah, ayah pun sihat walafiat..cuma ada masalah sikit2 kat tmpt keje..anyway, harap2 masalah2 yg selama ini ayah tanggung dapat diselesaikan...orang ingat kami hidup senang, rumah ok (rumah sewa), dah ada kereta, (rezeki..alhamdulilah) tp disebalik semua tu ada sesuatu yg keluarga kami perlu tempuhi..rahsia keluarga..amanah mak ayah tak izinkn saya ceritakn pada sape2..hehe...setiap mggu ayh balik kampung...mak tak rase susah kalo nk ke mana2 time cuti sekolah..saya sayang mak ayah saya..hehe..apa yg ada skrg, kami amat bersyukur sgt2...alhmdulilah..

mak kesayangan saya pulak rutin hariannya sama je setiap hari..bgn pagi buat sarapan pagi, kejutkan adik2 sekolah, jemur baju...dalam pkul 11.30, si budak kecik comey lotey ciut miut najwa pun pulang dari tadika...dekat je tadika tu...depan rumah je..hehe...mak saya masih jaga budak kecik tu...tp makin membesar makin ngade2 la pulak...dah pandai bergaya...tp dia manja sgt ngan saya..hehe...i like it!

my 3rd sis, called kakchik...hmm...makin kurus saya tgk dia...diet ke? bila tanya mcm tu kat dia, dia menafikan..sblm ni agak berisi jugala berat badan dia..tp skrg makin kecut..hihihi..jahatnye..maklumla, anak dara...umur pn 16 tahun...tahun depan SPM...emm..dari segi kerajinan pun saya tgk dia dh tak mcm dulu...boleh diharapla..insyaAllah..dari segi study pun, dh tak mcm dlu...sejak akhir2 ni rajin dia study...kakchik ada menyatakn hasrat dia nk keje time cuti sekolah nnti...utk ape? dia jawab, utk beli buku2 rujukan tahun depan...saya kata, laaa...ko tak payah susah2 la bell..akak pun boleh bantu ko belikan buku2 rujukan tu...kt tempat akak ada mcm2 terbitan....kesimpulannya, dia pn tak jadi nk keje..bagi saya, dia tak perlu keje buat masa ni....kalau nk keje pun, tggula lepas SPM...bell pun setuju...alhmdulilah..

saya pula? hehe...buat2 tanya pulak..esok exam weeehh!! dah2 la tu menaip...kalau menaip tesis ok la jgk..ni melagha..hihi...

kita sambung lg nnti ye...assalamualaikum...

Selasa, Oktober 27, 2009

Jangan Tak Rajin



salam...awatla tak dpt tdo ni...ni msti pasal risau nk examm pagi nnti ni...tp insyallah harap2 dptla jwb sekadar yg termampu..pagi ni exam usul fiqh kul 8.30 pagi...najah!! najah!!

Ahad, Oktober 25, 2009

Jangan Jadi Malas

siape yg malas? huhu..sy la..mula2 berangan nk ulangkaji subjek usul fiqh tp tak jadik sbb MALAS..Ya Allah, nape aku jadi malas ni..takpe2, esok masih ada lg..esok mesti struggle for success...sem 4 madah je..boleh tak sy target dekan lg ek? ape2pn, tu tak penting...yg penting ilmu yg sy dh pelajari selama ni..hehe....bercakap dan berangan mmg pandai..tp bab nk belajar, mmg malas...ape nk jadi ni...

tp Alhmdulilah syafawi utk dua subjek iaitu TARANUM dan QIRAAT dah lepas walaupun sy taranum jadik lagu lain..haha..malunye dgn Ustaz Wan Hilmi..malu malu malu sbb taranum tak jadi...dgn Ustaz Don pulak asyik nk tergelak je...hehe..ustaznye pun sempoi, soalan Qiraat pun sempoi..tapi jaga-jaga, mungkin soalan utk final exam makin susah..huhu...ape yg penting, baca buku!!!

Sabtu, Oktober 24, 2009

Emm..

tension..tension..terlalu memikirkn masalah negara..


salam..,,dh lame sy tak post something kt blog ni..kalo org2 yg dtg ziarah blog ni pun msti dh boring sbb takde entry baru..


sbnrnye sblm ni laptop sy ada masalah sikit..hanya boleh taip assignment je..kdg2 boring jgk sbb tak dapat serve internet..


la ni, sy dah hantar laptop sy tu pada pakcik yg akan membetulkan segala yg tak betul pada laptop sy tu..laptop lama la katakan.. 2nd hand pulak tu.. tp alhamdulilah sblm ni laptop sy tu tak pernah buat hal..masalah virus pun kurang..tp kali ni masalah pada laptop sy cuma masalah takde driver utk Wireless LAN setting..entah2 puas pakcik tu nk mencari driver yang entah jenama ape...made in korea kot..adui, susahnye kalau dh guna laptop versi yg orang skrg dh tak guna..dahla berat..agak2nye brape kilo ek? hihihi...


Ala kulli hal..tesis masih tak berjalan lagi..kenapa? krn tak pandai nk mengaplikasi SPSS..nk kena cari guru ni..agak2 DOKTOR PC msti tau kn mcm mane nk guna SPSS..org teknologi la katekn..InsyaAllah mungkin nk buat status TL pada tesis sy tu..

Ahad, September 13, 2009

Berita Hangaaaaaaaaaaaaaaaaat!!

Salam...Jom kita tgk ape berita hangat tu....
Sila klik pada Gambar Bagi mereka yang RABUN DEkat..hik3..






Terpulang pada kita untuk menilai artikal kat atas ni sama ada nk percaya atau tidak..
Artikel ni sy amek dari http://ohtidak.com/oh-melayu-yahudi-bermain-facebook/

Rabu, September 02, 2009

Hari Ni Adalah Hari Penentu

salam...hari ni adalah hari penentu ape? hehe..penentu sama ada sy dapat balik kmpg atau tak minggu ni...kenapa? sbb hari ni nk submit my thesis Chapter 1 & Chapter 2 kat Dr.Zahara..mane tau tibe2 Dr. nk tgk sy punya chapter 3 & soal selidik pulak dlm minggu ni jugak, nmpknya tak dptla sy nk balik kmpg..huhu..nk balik, nak balik...wlupun kmpg sy kat segamat je tp sy tetap nk balik..ada aku kesah? hee...

Ahad, Ogos 30, 2009

Rahsia Solat yg Tidak diketahui Ramai

”Senarai di bawah adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi /Kafir
tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka
mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ‘ FRIDAY the 13th ‘ jika
ada di kalangan kamu yang perasan!!!’

Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minimal 5 kali
sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menetes
dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan
berdo’a.

Untuk menghilangkan stress, Cukup dengan memperbanyakkan solat.. Ketika
solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah
SWT dengan dzikir dan do’a.

Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di
bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, ‘Allahuma
Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii’ (Ya Allah sebagaimana engkau
telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).-
DOA TENGOK CERMIN

Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak
berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau
takabur.

Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2
kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS
i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran,
buah-buahan, dan air putih.

Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian
kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Inilah dia rahsia solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau
panduan bagi yang baru tahu……

1. Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul :
Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram :
Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7. Sujud :
Memaagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) :
Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

10. Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nangkir di
dalam kubur.

11. Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12. Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.

13. Tertib :
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

SUMBER >> http://dinulislam.wordpress.com/

Zinnirah ~ Matamu Jadi Taruhan~


Zinnirah adalah seorang gadis yangberasal dari Rome. Kehidupan keluarganya sangat miskin dan dalamkeadaan serba kekurangan. Ketika berlaku satu peperangan besar di Rome ,Zinnirah terpisah daripada keluarganya lalu menjadi tawanan perang.

Sejak itu, dia dijual sebagai hamba dan sering bertukar tangan. Sepanjang menjadi hamba abdi, Zinnirah dilayan dengan kasar dan adakalanya diperlakukan seperti binatang oleh tuannya. Suatu hari Zinnirah berkenalan dengan seorang hamba yang senasib dengannya.

Perkenalan itu akhirnya membawa Nur Islam dalam diri Zinnirah kerana hamba itu menerangkan ajaran yang disampaikan oleh Rasulullah. Penerangan yang tulus itu membuka hati Zinnirah untuk memeluk Islam. Namun, dia terpaksa melakukan ibadat secara rahsia kerana tuannya memusuhi Islam.

Nasibnya lebih malang apabila dia bertukar tangan kepada bangsawan Quraisy yang sangat berpengaruh masa itu, Umar Al-Khattab. Ketika itu, Umar belum memeluk Islam dan juga tidak mengetahui keIslaman Zinnirah. Umar yang sangat memusuhi Rasulullah terkenal dengan bengis dan kasarnya sehingga digeruni, baik lawan maupun kawan.

Akhirnya, Umar mengetahui mengenai keIslaman Zinnirah apabila suatu hari dia mendengar gadis itu membaca al-Quran. Ini menimbulkan kemarahan Umar yang mahu menghukumnya dengan siksaan berat.

“Tahukah kamu apa hukuman yang layak untukmu?” Tanya Umar keras dengan wajah bak singa sambil mengheret Zinnirah ke tengah padang pasir. Di situ, Umar mengikat kaki dan tangan Zinnirah dan menjemurnya di tengah panas terik. “Inilah caranya supaya kamu insaf,” katanya lalu meninggalkan Zinnirah di situ.

Walaupun mukanya perit dipanah matahari dan kehausan, Zinnirah tabah menghadapi penderitaan itu sambil mulutnya tidak berhenti membisikkan Allah.. Allah…Apabila melihat hamba abdinya belum insaf, Umar menyeretnya ke pinggir kota dan mengikatnya di tiang. Dia menyuruh orang mengorek mata Zinnirah sehingga buta. Walaupun darah bercucuran daripada matanya dan dia diejek oleh orang kafir Quraisy yang percaya dia dilaknat tuhan Lattadan Uzza, iman Zinnirah tidak luntur malah mampu berkata, “Sekalipun aku dibunuh, kepercayaanku masih tetap pada Allah yang Esa. “Penderitaannya itu akhirnya sampai ke pengetahuan Abu Bakar as-Siddiq yang membeli Zinnirah dengan harga tinggi. Sejak itu, dia tekun beribadat dan dengan kurnia Allah, kedua-dua matanya yang buta itu bercahaya semula. Peristiwa yang mengagumkan ini menyebabkan ramaiorang Quraisy memeluk Islam.


Kisah ini sy ambil daripada http://dinulislam.wordpress.com/

Selasa, Ogos 18, 2009

Cuba tgk video ni

Salam...Utk sahabat2 sekelian, silalah tgk video iklan Digi ni yg sy amek kat youtube...mmg korang semua pernah tgk tp sy suka sgt tgk tiga ekor kucing gemuk ni..hehe..sudi2lah tgk ye..


video

Isnin, Ogos 17, 2009

Hijjaz - Kemuliaan Ramadhan - Viet Music

Hijjaz - Kemuliaan Ramadhan - Viet Music

Shared via AddThis

Isnin, Ogos 10, 2009

Bagaimana nk tau penulisan tesis gaya UKM?

salam...mcm mane nk tau panduan menulis tesis gaya UKM? Klik pd link di column sebelah kanan ni..

sekadar nk berkongsi dgn sahabat2 yg terlibat dgn penulisan tesis...hihihi..

minta maaf jika ada salah dan silap tentang website tersebut...

Dapat Award!! Hee..

yeeaahh!! tibe2 jd aborigin bile dpt award ni..hee.. sbnrnya dh lame dh ecah bg award kat sy ni..
bru skrg nk merajinkn diri nk publish award ni sbg tanda penghargaan kat ecah .. thanks ecah..











mekaceh ecah...

skrg sy nk menganugerahkn award ni pulak kepada :
> al-farra al-nazirul mubin
> kaksu al-nasrun
> kak syazana
> My Zauj abdullah
> Acid
> maryam al-siti al-saggie
TAHNIAH!!! heeeee...

Sabtu, Ogos 01, 2009

=(

salam..ila hadhrati mustofa rasulillah s.a.w linnabiyyil karimi wa ashabihil kirami al-fatihah...



terasa mcm dh hilang mood sy utk mengupdate blog ni..mgkn ouncanya adalah masalah wifi yg mmg betol3 buat sy sakit hati =(



emm...baru2 ni bertarikh 27 Julai 2009 hari isnin, tepat jam 7.46 pagi, sy dikejutkan dgn satu berita yg amat sy sedih skali..awal2 pg tibe2 mak sy telefon..sy terkejut bile dgr suara mak yg mmg tgh tersedu2 menahan nangis..sy tanya mak "kenapa mak menangis?" mak sy terus mintal sy sabar dgr berita ni....nenek sy telah menghembuskan nafas terakhirnya pd pkul 7.40 pagi iaitu bbrp minit sblm mak sy telefon sy..sy terase seperti nk pengsan, terkedu tibe2...nak tau kenape? sbb hari terakhir sy ziarah nenek sy ialah pd 25 julai 2009, iaitu ketika tu arwah nenek btl2 mcm dh tak bermaya..nk bercakap pun takleh, nk bergerak pun takleh, lemah seluruh tubuh badan dia..muka pun dh cengkung, pipinya dh kempung, nenek mmg nmpk kurus sgt..terdetik dlm hati ni mengatekan, kecian nenek tanggung sakit ni bertahun-tahun..dan terdetik juga dihati sy mengatekan, ajal nenek dh nk sampai ke? sy biarkan persoalan tu tak terjawab sehinggalah pg isnin tu..arwah nenek sy dh pergi meninggalkan kami semua..



alhmdulilah, jenazah arwah nenek sy selamat dikebumikan pada hari yg sama selepas solat zohor..ayah kate, mase nenek tengah berhujah ngan alam lain iaitu saat nyawa nk diambil, muka nenek kelihatan tenang je..bersih muka nenek..akhirnya nenek pergi meninggalkan dunia dgn tenang..sy teringin jgk nk balik kg tp mak sy tak izinkan..bile sy bgtau berita ni pd kakngah, dia terus menangis n mcm tibe2 je dia jd lemah semangat..sbb ape? sbb dia dh lame tak jumpa dgn arwah nenek..



ayah sy dan dua org cucu lelaki nenek yg mengusung jenazah arwah nenek hingga ke liang lahad..sblm tu mak sy plk memandikan jasad arwah..mak kate,jasad nenek lembut sgt...syahdu sgt time nk mandikan arwah...

Indahnya Kekuasaan Allah..Subhanallah!

Jumaat, Julai 17, 2009

Mengembalikan Diri Ke UKM =D

Salam utk sahabat2ku...akhirnya habis jgk praktikal selama 2 bulan ni..mmg byk pengalaman yg dh sy dapat...mcm2 dugaan..hepi pun ade..tp ade hikmah juga praktikal ni..mgkn sblm praktikal ni sy rase mcm kurang yakin je nk jd cikgu..tp sejak dh praktikal, sy dh ready nk jd cikgu yg sbnr..dh xde lg mikro teaching...pasni makro teaching sokmo..hee..nk tgk gmbo2 sy time praktikal? tunggu yeee...hee...

Jumaat, Mei 08, 2009

Hari Terakhir di UKM utk Sem Ini

Salam sahabat2..ptg ni yg bertarikh 8 mei 2009, sy akan berangkat ke PD...umah sewa sy..sepanjang praktikal 2 bulan ni sy akan bermukim kat kuarters guru SMK Kg Baru Si Rusa...sudah pasti terdapat cabaran dan ujian yg bakal menanti guru praktikal mcm sy ni...hihihi...'ala kulli hal, mudah2an segala urusan sy di sana dipermudahkan dan jika terdapat kesulitan, diharapkan agar Allah dpt membantu hamba-Nya yg sedaya upaya utk menerima segala ketentuan-Nya ini...sblm mula praktikal pun dh mcm2 dugaan yg dtg..semoga segala kesulitan ini akan digantikan dengan pahala hikmah berkat dari kesabaran ditimpa ujian..Amiiiinn..

Doakan kejayaan sy di sana ye...hee..mcm nk berperang pulak..insyaAllah lepas menjalani latihan mengajar selama 2 bulan ni,diharap sy dpt mengukuhkan lg ilmu sy yg masih kurang...Amiinnn...doa ini juga utk semua sahabat2 seperjuangan,semoga Allah permudahkan segala urusan kalian....Amiiiin..

Kita jumpa lg sem depan ye!! kikikii...=D
ikhlas dan salam ukhwah dari Aisya:


Sabtu, April 25, 2009

Let's Fighting For the Imtihan this Sem k!

salam....bila tibe musim exam je,kpale sy msti pening..kdg2 lepas jawab exam je terus pening dgt menyerang kpale..tak tau why..skrg ni 3 paper dh lepas..isnin ni exam subjek kajian teks tafsir dan hadith...waaahhh,makin serabut kpale otakku ini...tp naseb baik gap antara next paper byk banget...hehe...disebabkan itu, jumaat ni iaitu cuti hari pekerja adik sy yg bername siti nazirah iaitu kakngah nk dtg cni melawat kakaknye..hee..tak tau la same ade sy nk pegi jemput die atau tak...bahaye jgk kan,,dari KL nk ke cni naik bas rapid U40 berhenti kat kajang..pastu kat kajang tggu bas rapid ke ukm pulak..takpe2,dia dh besar,,,pandai2 die lah..hihihii...

Jalan-Jalan Cari Buku..=D

salam sahabat2...22 april 09 yg lepas sy n aida pegi Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC..fara tak dapat g sbb fara ada hal yg tak dapat dielakkan..kami naik komuter dari stesen ukm ke stesen putra...ada sekolah utk anak2 indonesia dong di sana...hee..bile lalu je kat area situ,terase mcm aku ni kat negara indonesia ke? ngeh3..kami meneruskan perjalanan utk mencari mane la pwtc ni...awat tak jumpak? rupa2nya kena jalan kaki dulu...cari punye cari punye cari barula jumpa..fuh..mmg ramai bdk2 sekolah menengah...sekolah rendah pun ada..comey2 belako...student tahfiz pun ada...yg paling sy tabik,ada bdk yg umur bdk sekolah rendah pun kecik2 dh masuk sekolah tahfiz...bgus mak ayah diorg kan..
kami masuk je dlm pwtc tu,waaaaaaahh...byknya buku...mcm2 ada..dhla sy bwk duit ala kadar je..byk sgt buku2 yg sy brkenan..tp apekan daya sy cume beli majalah anis n buku terbitan jakim yg berhrga 2 rggt...ngeh3..xpela,jnji ade jgk buku yg aku beli...aida pulak,fuuuhh...byk jgk kitab yg aida beli...syarah sahih bukhari jilid 1 & 2,kitab ape lg ek aida beli? tanyela aida sendiri k..hee..
sekian sahaje utk entry kali ni...

Ahad, April 19, 2009

Sambil Nyelam Laut PD Minum Air Masin..hee..

emm...kelmarin yg bertarikh 17 april 2009 sy n my
family pegi tgk sekolah yg bakal sy ngajar merangkap sbg cikguru praktikal..kat mane ek sekolah tu? kat SMK Kg Baru Si Rusa..Si Rusa ye cik kiah, bkn Sri Rusa...tp tak pernah jumpa rusa pun kat situ...rusa jantan ade la (iaitu mamat2 askar yg bakal ngurat aku tak lame lg..hee) sekolah tu dekat betul ngan kem2 askar..bile masuk je jalan nk ke sekolah tu, fuuhh...mmg askar sokmo..kiri dan kanan..ade je manusia yg berbaju hijau celorong celoreng..sorryy,not my taste k..hee..tp mintak mahapla, tak sempat nk amek gmbr sekolah tu...

setelah menapak selama 1 jam lebih kat kandang rusa, kami terus mengorak langkah pegi ke pantai bagan pinang..tp tak mandi manda pun, cume duduk2 situ sambil mkn angin n mkn ketupat segera sambal kacang...ngeee...seedaaaaaaap tau...lepas tu main2 air lautku dh ckup masin..mmg masin..sambil tu jgk kami 3 beradik berlari berkejaran di tepi pantai mcm ketam...ngeh3..
ni la tempat kakngah belajar..lepas merayap kat Pd, kami truskan perjalanan g KL..singgah IKB sbb mak dh lame tak jumpa die dlm 3 bulan..bayangkan bulan 6 nnti baru kakngah dpt cuti..cian2..




my parent espeially my papa pun steady cool wlupun loteh jd drebar kami...cian ayah..


ni la kakngah yg dirindui mak..kakngah tetap steady cool mantap wlupun bru pas hbis kawad kadet bomba


masing2 ngan muko lotih..


kat depan kelas kakngah...


ni ngan kakngah hee..


ngan kakchik hee..

begitula kisahnye..hee..pas maghrib ayah ajak g jalan2 kat carrefour KL..jalan2 je, window shoping n ayah blanje mkn..dlm kul 9 lbh kami teruskn perjalanan utk hntar sy balik ukm...smpai kolej dlm kul 10.30 mlm..my family pulak smpai rumah dlm kul 2.00 pagi?? cian mereka kan..terutama skali parent sy..emm..

Minggu Peperangan bakal bermula!!



salam kawan2...rasenya dah lameeeeeee sgt2 sy tak update blog sy ni kan..sampai org lain pun dh jemu tgk blog ni...asyik benda yg sama je..hee..ade baaaaaanyak sbb,,,antaranya minggu lepas adalah minggu menyiapkan asignment yg asyik ditangguhkan aje...sbb lain jgk adelah wifi teramaaaatla low...kdg2 tak dapat langsung...geram3....!!! skrg ni dh masuk minggu peperiksaan pulak...1st paper ialah subjek pengantar qiraat & hafazan yg bakal berlangsung pd isnin ni 20 april..so ape lg? berperang ngan nota yg melambak2 la plk skrg ni...hehe...sambil2 study ni, sempat jgk sy post something kat cni...yela kan, sementara bdk2 uo no semua dh tido..so, sy la yg bermaharaja lela ngan tenet ni..kalo nk tunggu esok, hmmm jgn harapla cik kiah..isnin ni sy akan serang jaring!! get ready k..time ni sy tgh study pengatar qiraat..heee..


Isnin, Mac 30, 2009

Ngeh3..=D

Salam kawan2ku..aarrrrgghh, tolong2!! sempat lg sy berblog walaupun asgment melambak2 lg..
asgment ape lg ek yg belum submit lg?
>> kajian teks arab dlm pendidikan
>> kajian ulum hadith
>> kajian teks tafsir
>> proposal..aarrgghhhh! ni yg paling aku tensen
>> tutorial asas penyelidikan
>> isu2 keluarga...wawawa
>> syafawi?? lain cite k..hee
exam cuma tinggal (sambil kira jari) alamak!! 3 minggu je lg wehh..
mane satu nk kejar dulu ni? huhu..
takpe2. rileks2..jgn tensen2..

Sabtu, Mac 28, 2009

Oh Guruh!!

Subhanallah..hari ni hujan lebat sgt disertakan dgn bunyi guruh yg sgt kuatdan petir yg kilat memancar..waktu2 mcm ni barula tiba2 teringat kematian, seksaan Allah yg teramatlah dahsyat dalam api neraka, dgn suara yg menyeramkan, lebih seram dari bunyi dentuman guruh kat bumi ni..malah mmg tak dapat dibayangkan mcm mana keadaannya kalo aku tergolong dalam kalangan orang-orang yg bakal jadi ahli neraka, kena seksa, diseret secara paksa ke padang Align CenterMahsyar, begitu hina sekali keadaan aku tika itu.. dan jadi bahan bakar api neraka...bayangkan kalo kita tgk ayam mentah yg dah togel tak berbulu nk kena panggang, kita bayangkan tu diri kita..."waaaahhh..mmg sedap daging manusia ni, mcm daging ayam panggang.."kata api neraka..
ni just balaghah je ye...(Na'uzubillah min zalik)


Serentak dgn bunyi guruh yg dahsyat, dengan jantung2 aku sekali bergegar merasakan kekuasaan Allah ni..aku byk kali minum air sbb asyik terkejut dgr bunyi guruh...aku rase takut sgt hinggakan nak gerak ke mane2 pun aku tak berani kat bilik ni walaupun seinchi..mmg meremang seluruh anggota badan aku bila dengar bunyi guruh yg aaaaamatlah dahsyat..mcm tu la manusia, bila tiba kesusahan baru nak betul2 ingat Allah..selama ini mmg ingat Tuhan, tp sambil lewa je..blh lg buat maksiat (maksiat ada mcm2 seperti maksiat mata, maksiat telinga, maksiat mulut..tp maksiat mulut yg paling ketara sekali...mengumpat..emm3) Astaghfirullah...


Inila peringatan Allah utk mengingatkan hamba2NYA yg lalaaaaaaaaai dan leeeeeeeeeeeekaaa, termasuk aku sendiri..bagi yg terus leka dan langsung tak terasa peringatan Allah ni, berjaga2la..
Aku sbg salah seorang hambaNYA yg teringat, ingin meningatkan kpd semua kawan2 bahawa kita tak sedar Allah sedang uji kita dgn pelbagai alternatif..ketika kita sedang rakus nak menguji org, sedar-sedarla bahawa dalam masa yg sama Allah uji hati kita, tingkahlaku kita, amalan kita, fikiran kita, percakapan kita..ingatla kawan2, apabila satu titik hitam ternoktah dalam hati diluar kesedaran kita, lame2 makin bertambah hitam legamla hati itu..

Fal'iyazubillah..Wa Yashfi Sudura Qaumin Mukminin.. Aaaamiin..Allah akan bantu jiwa Mukmin yg ingin berubah..InsyaAllah..

Segala yg baik dan buruk datangnya dari Allah..cuma yg buruk itu disandarkan pada diri aku sendiri..

Rabu, Mac 25, 2009

Dedication to My Supporter


Assalam 'Alaykum..


Tiba2 teringat pulak memori zaman muda-muda dulu..zaman ketika aku masih bersekolah kat Sekolah Menengah Agama (Arab) al-Khairiah Segamat..Kenangan yang paling susah aku nk lupakan adelah nasihat dan dorongan dari guru kelas aku dulu time aku form 5 2004..


Terus terang aku nk katakan, mase sekolah arab dulu sejak form 1-form 5 aku telah lalui macam-macam pengalaman hidup yang kebanyakannya susah nk dicitekan semula kat cni..dgn yuran sekolah aku n adik aku (kakngah) yang tertunggak setiap bulan, pekerjaan ayah yang time tu mmg tak stabil, makan pun tak menentu..aku kesian sgt dgn mak yg pening nk memikirkan sarapan ape yg boleh dia buat utk anak2nya sblm pegi sekolah...bkn sbb takde idea nk masak ape, tp kekurangan barang dapur...berdosalah aku kalo aku salahkan ayah aku yang kerja tak menentu tu sebagai penyebab kepada kesusahan keluarga kami ketika itu...ape susah sgt, tu semua kan ujian dan takdir Allah ta'ala walaupun dah byk kali berusaha...


Terus pd point k...aku masih ingat lagi kata-kata nasihat dari seorang ustaz merangkap guru kelas form5 2004 (aku SPM tahun tu)...peristiwa ni berlaku pada 27 Disember 2004 (aku ada catatkan semua ni dlm diari aku mase aku nk amek SPM 2004 n aku msh simpan lg diari ni) yang time tu aku pegi pjbt sekolah utk byr suku daripada yuran tunggakan..suku je? bkn separuh tau..and time tu jgk aku pegi sekolah sbb nk mintak cop pengetua utk borang pendaftaran masuk Maahad Johor..pd masa tu ustaz mmg dh maklum yg keluarga kami mmg org susah...kata ustaz,"Belajar betul2, awak susah sekarang takpe..biasenya org susah ni, senang belajar..jadikan kesusahan sebagai pengajaran bg awak utk terus belajar"...kata ustaz lagi,"kalo awak dapat Mumtaz dalam STAM, nama awak akan naik satu Malaysia, orang akan respect awk"...katanya lagi,"saya pun dulu org susah..lebih susah dari awk skrg ni..saya dpt bantuan Baitulmal RM40 sebulan. saya pun mcm awk juga, takde duit nk bayar yuran sekolah"...dan kata-kata yang terakhir dari ustaz,"nanti kalo saya dtg Maahad Johor, kalo saya jumpa awak, saya bgla awk duit sikit. kalo sy ada duitlah.."


sesungguhnya aku terharu dgn kata-kata ustaz..nasihat inilah yg membangkitkan semangat aku utk terus berjuang habis-habisan demi keluarga yang paling aku syg..biar terbuang, tetap berjuang..
HASILNYA....


(Majlis konvo MJ 15 April 2006)

aku dh berjaya buktikan pada ustaz yg aku mampu berusaha..

dan org yg paling gembira mestila mak ayah aku...tp malangnye mase konvo ni ayah aku je yg dpt dtg..maklumlah, ayah takde kereta sampai skrg ni 2009...yg ade cume motor kriss kaler silver metalic tu je la..tu pun motor tu byk kenangan bersama ayah aku..kenangan ape??kenangan asyik accident je..tp alhmdulilah waktu tu kerja ayah aku maintain ikut kontrak..tp, ade jgk pasang surutnye..rezki adakalanye kurang menyebelahi ayah...hmm..susah payah ayah dtg semata-mata nk tgk anak sulong dia naik pentas ngan jubah konvo...aku bahagia sgt sbb dpt capai impian mak ayah aku utk aku masuk universiti skrg ni...aku berjaya ringankan beban diorg ..skrg ni diorg dh x yah susah2 nk fkirkan yuran pengajian aku kat cni..aku bergantung sepenuhnya ngan PTPTN termasuk makan minum aku..

biarla ape org nk kata..yg penting aku lebih mengenali keluarga aku dan aku lebih memahami masalah keluarga aku..

Amalan-amalan Baik Tp Terbalik??

(gambar In-Team ni x de pape kaitan pun..hee)
Nak Promotekan je..


Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-


1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka.Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?


2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap Assalamu'alaikum berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula Assalamu'alaikum tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.


3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.


4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.


5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.


6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?


7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.


8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan.Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.


9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.


10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah sama ada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah.Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.


Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita.Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita.

Rabu, Mac 18, 2009

Tadaaaa!! Surprise!!!


Salam utk sahabat2 semua...kepada sesape yg dh byk kali try nk bukak blog ni tp tak blh2 nk bukak, dimaklumkan bahawa blog ini telah melalui satu proses under renovated yg melibatkan bbrp method tertentu...segala kesulitan amat dikesali..

hee

Sebenarnye dh mmg hobi sy tukar2 layout blog ni..kpd yg tak puas hati, diharap anda dapat memuaskan hati anda kpd sy melalui blog ni dgn menghantar komen2 yang berbaur sindiran, ataupun kritikan yg membina, ataupun ape2 je yg anda ingin diluahkan...



hee


InnaAllah Jamiilun Yuhibbu al-Jamal..

Ahad, Mac 15, 2009

Thanks Ecah!!! =D

Assalamu 'Alaikum wbt
share 7 facts about yourself on your blog
tell 6 unspectacular quirks of yourstagged 7 people at the end of your post by leaving their names as well as link to their blogslink the person who tagged you...
7 facts about me:
1st
suka sgt dgr lagu2 NASYID and korea..lagu2 non-nasyid layan jgkla tp ckiiiiiiit je..hee..walaupun suka nasyid tp x la syadid n siqah pun..mmg minat nasyid sejak zaman2 muda lagi...
2nd
suka kumpul buku2 ilmiah..tak kira la buku sejak zaman sekolah ptg dulu sampaila zaman la ni..setakat ni buku yg berjaya dikumpul xdela byk sgt...niat di hati nk buat satu kutubkhanah kat rumah milik sy sendiri...senang cite nk buat perpustakaan kecik la kat umah..hee..ade rezeki nnti adela tu kan..InsyaAllah..
3rd
suka tgk cite korea jgk..hee..suke tgk sinchan, upin ipin, hagemaru, barbie, doraemon n majoriti kartun jepun..haha..apela..mengarut je..
4th
pernah join pertubuhan silat seni gayong kat sekolah arab dulu selama 3 tahun setengah..red belt is the last belt yang mampu sy achieve..ehehe..tp semua teknik n combat n segala jenis kunci n bunga silat yg prnh sy bljr dulu sy dh ingat2 lupe...nsb baik ade nota silat, buat sendiri..fuh, siap ade nota tu..
5th
suka main internet..asyik bolg..blog..blog..je kejenye..asigment tak siap2 jgk..tp tu la feveret sy..hee...lg satu, sy x suke la gaduh2 ni..nnti msti rase x best..kpd kwn2ku, maafkan diriku ini ye sbb sy byk buat salah ngan awk semua..
6th
suka jalan2...tp jalan2 gi tmpt2 yg best je la..melancong la senang cite..tp tu just impian je...kalo nk jd kenyataan, tggu dh dpt job dulu...
7th
suka sgt tgk baby...tp suka secara diam2 je..kalo nmpk baby je, dlm hati ckp, "comelnye baby tu..rase mcm nk peluk je..tp malula ramai org.."...hee....
6 unspectacular quirks of mine
~ hmm...kalo dh rajin tu, rajin sgt..sampai semua keje nk dibuat...tapi kalo tibe2 malas tu dtg, semua keje tertangguh..ish3 ~
~ darah gemuruh jgk..terutama sekali time presentation..tp buat2 cool je muka..hee..i don't like this gemuruh...x suke x suke!!! ~
~ setiap kali bangun pg mesti perut masuk angin...asyik g tandas je..ade org kate usus perut sy ni pendek sgt, sbb tu asyik g tandas je...haha..memandai je org itu... ~
~ suke tido lewat2 mlm...this is not good for student..no komen..hee.. ~
~ kuat makan, tp kat umah je la..kalo kat kolej ni kena catu makan..tu yg rendah kemetot je x tinggi2..haha.. ~
~ leka ngan internet....asgment makin melambak... ~
~ bile la nk taubat ni..asyik tertangguh je.. ni kelemahan kita semua... na'uzubillah ~
Nk tag sape ye...emmm, x yahla ek..hee...

Sabtu, Mac 14, 2009

'Ainul Mardhiah ~ Bidadari Yg Dijanjikan Allah Utk Pemuda Soleh Yg Mati Syahid fi Sabilillah ~

'AINUL MARDHIAH



'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain. Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika Nabi S.A.W memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabatuntuk berjihad pada agama Allah) katanya sesiapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut.... tetapi dia malu nak bertanyakan kepada Nabi S.A.W kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi. Sebelum Zohor, sunnah Nabi S.A.W jika tidur sebentar (yang dipanggil khailulah), maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi... tidur bersama-sama....






Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang lelaki yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yangberseri2 lalu bertanya kpd lelaki itu, dimanakah dia... lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah... lalu ditunjukkannya ke suatu arah. Maka pemuda tersebut berjalan... di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan sebegitu... tak pernah dilihat didunia ini... lalu diberi salam dan dia bertanya, andakah Ainul Mardhiah... wanita itu menjawab, ehh tidakk... saya khadam kepada Ainul Mardhiah...Dia ada di dalam singgahsana sana.






Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai.... lalu diberi salam dan di tanya lagi, adakah dia Ainul Mardiah. Lalu wanita itu menjawab...eh tidakkk, saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini...Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana,..... Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu yang kecantikkannya sungguh mengagumkan... lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yangberganda-ganda cantik dari yang pertama danberganda-ganda cantiknya dari yang kedua.... dan tak pernah dia lihat di dunia.... lalu wanita itu berkata...akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untk kamu dan kamu diciptakan untk aku.... bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab, "Nantiii, kamu belum syahid lagiiii..." Pemuda itu tersentak lalu terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW... tapi sekiranya dia syahid barulah diceritakan kepada Nabi S.A.W.






Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi di dalamnya telah keluar berperang, lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang syahid tadi telahbangun dan merapati Nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat Nabi S.A.W yang syahid tadi... dalam menceritakan itu, Nabi S.A.W menjawab benar...benar...benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya Nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga....




Wallahu a'lam...

Selasa, Mac 10, 2009

Aku Kena Tag By Ecah Othman =D

Salam..Mula2 saya tak tau pun amenda la tag2 ni..rupenya mcm tu la alkisahnye..hee..
Thanks Ecah! Hehe...
Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.
(yeke? hee..statement ni betul kot?)

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You are not looking merely for a girl/boyfriend - you are looking for your life partner. Perhaps you should be more open-minded about who you spend time with. The person you are looking for might hide their charm under their exterior.
(emmm..hee..betul ke?)

Your readiness to commit to a relationship:
You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.
(Yeah, that's me..hee)

The seriousness of your love:
You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

Your views on education:
Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.
(Haa,jawapan ni mmg tepat sekali..hee)

The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.
(Emm..adakalanya betul sbb steady income tu penting jgk utk future kte..hee..)

How do you view success:
You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.
(Mmg betul..yg penting jgn cepat putus asa..hee..)

What are you most afraid of:
You are afraid of having no one to rely on in times of trouble. You don't ever want to be unable to take care of yourself. Independence is important to you.
(Tak semestinya..kalo dh duk kat tmpat org mstila kena independent..hee..)

Who is your true self:
You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.
(Tak semestinya jgk..kdg2 saya sendiri pening nk setelkan problem sndiri..ni kan pulak nak bg nasihat kat org..tp skadar utk ingatan bersama tu blhla eh..)